Paris


  


  • Pantheonul
  • Anul 1764. Arhitectul francez Germain Soufflot (1713-1780) construiește edificiul care a înlocuit biserica Sfânta Genoveva din Paris, și care, în 1791, ia numele de "Panthéon", destinat să primească cenușa marilor personalități franceze (printre care Voltaire, Mirabeau, J.J. Rousseau, Marat, Victor Hugo etc.).

Piața Invalizilor

  • Turnul Eiffel, construcție metalică ridicată la Paris, cu ocazia Expoziției Universale din 1889
  • înălțimea totală actuală, inclusiv antena emițătorului TV, 320.75 metri, devenit simbolul Parisului



Arcul de triumf

Turnul Eiffel. Câteva evenimente cronologice din istoria orașului:
305. Prima atestare, pe o bornă rutieră, a actualului Paris, sub numele de "Parisi".
1852. Se elaborează primul plan de sistematizare a Parisului din inițiativa prefectului Georges Hausmann.
15.05.1889 Se inaugurează oficial Turnul Eiffel în cadrul Expoziției Universale. Turnul, realizat în 17 luni, a avut inițial 300.65 metri, iar începând cu anul 1957 când s-au montat noi instalații de televiziune a atins înălțimea de 320.75 metri. Turnul are trei platforme intermediare și o greutate totală de 8554.81 tone.

Paris este capitala Franței și este străbătut de fluviul Sena. Unul din cele patru mari turnee de Grand Slam ale anului la tenis are loc în acest oraș. Cele mai importante obiectiv turistice ale acestui oraș sunt Turnul Eiffel 🗼 și Catedrala Notre Dame, realizată în stil gotic. Cinematografia franceză este renumită. Am vizionat multe filme franceze la cinematograful Patria din orașul meu natal precum: Nu trezi polițistul care doarme, Afacerea Piggot și încă un film care se chema parcă Hibernatus. Alt film pe care l-am văzut la cinematograful Patria din Oradea se numea Contrabandiștii din Santa Lucia, dar acest film nu mai țin minte dacă era franțuzesc, ci mai degrabă era italian, amintindu-mi parcă de niște secvențe din film cu mașini Fiat sau italiene în orice caz care erau urmărite de niște mașini de poliție pe înserat sau dimineața. Am mai vizionat filme stereoscopice, când cumpărînd de la ghișeu biletul de intrare ți se înmâna și o pereche de ochelari 👓 pe care să-i porți pe durata vizionării filmului. La ieșirea din cinematograf spectatorii restituiau ochelarii. Unele filme aveau două părți, prețul unui bilet era de 12 lei față de un film cu o singură parte la care prețul biletului de intrare era de 6 lei. Am stat odată lângă cinematograful Patria înainte de rularea unui film cu un prieten la rând având ceva bani în plus la noi să luăm câte o înghețată, iar când am ajuns față în față cu vânzătoarea care servea clienții cu înghețată🍨din dozator i-am spus: "Dați-mi o dezghețată". Vânzătoarea nu m-a servit și m-a pus să stau încă odată la coadă. A trecut mult timp de atunci. Alte orașe din Franța sunt:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu